Mitä padel on?

mitä padel on

Padel onkin yksi maailman nopeimmin kasvavista lajeista. Olet varmasti lukenut lajista useista lehdistä. Viime vuosina Padelin suosio on noussut räjähdysmäisesti. Tämä nopea, sosiaalinen, hauska ja suhteellisen laji sopii myös niille, joilla ei ole aiempaa kokemusta mailapeleistä.

Harrastajien määrä kasvaa vuosittain. Tällä hetkellä lajilla on yli 13 miljoonaa aktiivista padelin harrastajaa.

Padel pelataan aidatulla padelkentällä ja se on suosittu sosiaalinen mailapeli. Padelissa yhdistetään tenniksen ja squashin ominaisuuksia. Padel soveltuu kaikentasoisille kuntoilijoille. Useissa maissa Keski-Euroopassa, erityisesti Espanjassa sekä myös Latinalaisessa Amerikassa Padel on jo saavuttanut erittäin suositun aseman.

Padelia pelataan aina nelinpelinä. Harjoitusmuotonä toimii kuitenkin kaksinpeli. Lajissa tarvitset sekä oikean tekniikan ja peliälyn.

Padel on hauska ja sopii kaikille! Sitä voi hyvin lähteä kokeilemaan vaikka ei olisikaan aiempaa mailapelitaustaa. Pelisäännöt ovat yksinkertaiset. Padelin säännöt löydät Suomen Padelliiton sivuilta.

Lyhyen vartensa ansiosta, padelmaila on helposti hallittava. Laji sopiikin lapsille ja koululaisille. Mukaan tarvitset vain rennot vaatteet ja sisäpelikengät. Mailan ja palloja voit yleensä vuokrata padelkentällä.

Miten padelia pelataan?

Padel on helppo peli oppia. Kenttä on 10 m x 20 m ja sitä ympäröi 3 metriä korkeat lasiseinät (joihin saa löydä). Kentän keskellä on verkko. Padelissa pelataan tenniksen tapaan peleistä ja eristä. Säännöt ovat suhteellisen yksinkertaiset ja hauskat oppia.

Tässä on todella hyvä video (englanniksi), jonka ovat tuottaneet Padel Tampere ja TREIL:

Kuten videossa selitetään, ensimmäisen pallon (syöttö) on osuttava verkon toiselle puolelle ristiin ruutuun. Pelin jatkuessa pallo voi osua mihin tahansa toiseen puoleen. Pallo voi osua myös takaseinään, mutta vaan pompun vastustajan puolen kautta.

Pistelasku on samanlainen kuin tenniksessä, 15-30-40-peli. 6 voitettua peliä on voitettu erä ja paras kolmesta erästä on voittaja. Padelia pelataan yleisesti 1,5-2 tuntia.

Padel säännöt

  • Padelottelut pelataan aina nelinpelinä. Harjoitusmuotona on kaksinpeli.
  • Pistelasku on sama kuin tenniksessä (15, 30, 40 ja peli; tasatilanteessa 40-40 tarvitaan kaksi peräkkäistä pistettä pelin voittamiseksi.
  • Syöttö suoritetaan alakautta. Padelpallo pompautetaan syöttöviivan takana, lyönti vyötärön alapuolelta verkon toiselle puolelle ristiin ruutuun. Syöttö saa tulla maksimissaan oman vyötärön korkeudelta. Pompun jälkeen syötössä pallo ei saa osua verkkoseinään, mutta lasiseiniin kyllä. Syöttäjällä on käytössään kaksi syöttöä.
  • Ensimmäinen syöttö tulee tehdä oman kenttäpuolen oikeanpuoleisesta ruudusta (rintamasuunta verkkoon päin), tämän jälkeen vasemmasta ja oikeasta vuorotellen.
  • Pallon saa lyödä syötönpalautuksen jälkeen suoraan ilmasta, pompun kautta, pompun jälkeen oman lasiseinän kautta ja suoraan ilmasta oman lasiseinän kautta vastustajan kenttään.
  • Pallo saa osua pelin aikana samalla kenttäpuoliskolla maahan korkeintaan kerran. Palloa pelataan kunnes:
1 pallo jää verkkoon
2 pallo lyödään omalla puolella verkkoseinään
3 pallo lyödään kentältä ulos
4 pallo pomppaa samalla kenttäpuoliskolla maahan kaksi kertaa
5 pallo osuu vastustajan puolella ensin lasi- tai verkkoseinään
  • Aloitettaessa 6-6 pelitilanteessa tie-break, syötön aloittaa oikeanpuoleisesta (ykkös)ruudusta seuraavaksi syöttövuorossa oleva pelaaja, joka syöttää yhden pisteen.
  • Jos pelaaja lyö pallon vastustajan kenttäpuoliskon kautta ulos kentältä, lyöjä voittaa yleensä pisteen.

Katso kaikki säännöt Suomen Padelliiton sivuilta.

Pallo hävitään, jos pelaaja osuu palloon kaksi kertaa tai pallo pomppaa kahdesti omalla kenttäpuoliskolla. Pallo hävitään myös jo spallo osuu pelaajaan tai johinkin muuhun pelaajassa kuin mailaan. Pallo hävitään jos pelaaja tai maila koskettaa verkkoa tai jos palloa lyödään ennen kuin se on ylittänyt verkon.

Padelpelissä on pistelasku, joka toimii samalla tavalla kuin tenniksessä. Pistelasku on 15, 30, 40 ja peli. 6-6 tilanteessa, erävoitto ratkaistan pelaamalla tie-break, joka pelataan 7 pisteeseen.

Lisää padelkenttä